::Attention::
  • This blog download stuff contain only links to other sites on the Internet
  • I do not host or upload any file here
  • The article are written in English & Bahasa Malaysia.

Friday, January 15, 2021

 
 
Tip yang boleh dicuba oleh mereka yang mahu mencari jalan lebih singkat, mudah dan efektif dalam memastikan rumah mereka sentiasa bersih dan tersusun. 
 

1. Selalu berlaku apabila kita mengangkat sampah untuk dibuang, terdapat koyakan kecil yang membuatkan air sampah menitik hingga kita terpaksa memperuntukkan pula masa mengelap lantai dengan bersih sehingga bau busuk hilang. Bagi mengelaknya berlaku lagi, setiap kali meletakkan plastik baru ke dalam tong sampah, masukkan kepingan surat khabar pada bahagian dasarnya untuk menyerap dan menampung sebarang cecair supaya ia tidak menitis.

2. Jika mempunyai banyak beg plastik, tentu ia kelihatan semak. Bagi membantu rumah kelihatan lebih kemas dengan cara menjimatkan, lekatkan bekas tisu kosong pada bahagian tepi almari atau kabinet dapur dan simpan gumpalan plastik ke dalamnya. Lebih kemas dan lebih mudah diambil.

3. Apabila barangan kaca pecah berderai di dalam rumah, ia memang merungsingkan terutama jika ada anak kecil, kerana kita tidak mahu sesiapa terpijak serpihan kaca yang ada. Sukar untuk mengutip setiap satu terutama serpihan halus. Gunakan sekeping roti putih dan sapukan ke lantai di kawasan kaca jatuh dan sekitarnya sebagai satu cara efektif mengutip kaca halus. Jika tidak yakin, sapu sekeping lagi roti putih ke lantai.

4. Bagi memastikan baju terutama yang licin tidak mudah terjatuh dari penyangkut baju, ikatkan getah pada kiri dan kanan penyangkut baju sebelum digunakan untuk menyangkut pakaian yang licin.

5.Kadangkala ketika mandi air panas, cermin akan dipenuhi stim dan kabur sehingga kita tidak dapat melihat wajah kita, gunakan pengering rambut untuk menghilangkan stim berkenaan.

6. Ketika mencari barangan kecil yang hilang, boleh gunakan penyedut hampagas, tetapi sebelum itu sarungkan stokin pada muncungnya supaya dapat menangkap sebarang objek kecil yang kita cari misalnya subang yang terjatuh.

7. Membersihkan ketukar gelombang mikro bukan kerja yang disukai, tetapi cara yang mudah adalah dengan memasukkan potongan lemon dan air dalam satu mangkuk untuk dipanaskan di dalam ketuhar gelombang mikro buat seketika. Sebaik habis dipanaskan, lap saja semua bahagian dalam ketuhar.

9. Gril pemanggang selalunya penuh dengan sisa minyak dan makanan. Cara mudah bersihkannya adalah dengan memotong sebiji bawang besar dan gosokkan pada gril itu. Ia dengan mudah akan menjadi bersih dan mempunyai bau bawang yang enak utuk sesi memanggang seterusnya.

10. Klip pada bungkusan roti yang dibeli tidak perlu dibuang, sebaliknya ia boleh digunakan untuk melabelkan pelbagai wayar yang ada di dalam rumah, misalnya pengecas telefon, komputer atau barangan seperti ketuhar mikro, pembakar roti atau pemanas air. Ia seterusnya memudahkan kita mengambil plag yang betul.

 Kredit: hmetro.com.my

 

Bismillah hir rah man nir  rahim.

Mahasuci Tuhan yang Engkau bersifat  dengan Baqa' dan Qidam, Tuhan yang berkuasa mematikan sekalian yang bernyawa,  Mahasuci Tuhan yang menjadikan mati dan hidup untuk menguji siapa yang baik dan  siapa yang kecewa. Mahasuci Tuhan yang menjadikan lubang kubur sebesar-besar  pengajaran untuk menjadi iktibar kepada orang yang lalai, dan sebesar-besar  amaran kepada orang yang masih hidup.

Ingatlah! Bahawa  sekalian mahluk Allah akan jahanam dan binasa,melainkan zat Allah Taala. Ialah  Tuhan yang Mahabesar kuasa menghukum, manakala kita sekalian akan kembali  menghadap hadirat Allah Taala.

Wahai (ANDA) Bin (IBU ANDA), wahai (ANDA)  Bin (IBU ANDA),wahai (ANDA)  Bin (IBU ANDA), hendaklah kamu  ingat akan janji-janji Allah yang mana kamu ada bawa bersama-sama dari dunia  ini.

Sekarang kamu telah menuju masuk ke  negeri Akhirat.

Kamu telah mengaku bahawa tiada  Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Allah, dan bahawasanya  Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah.

Ingatlah wahai (ANDA)  Bin (IBU ANDA), apabila datang  kepada kamu 2 orang malaikat yang serupa dengan kamu iaitu Mungkar dan Nakir,  maka janganlah  berasa gentar dan takut, janganlah kamu berdukacita dan  risau serta janganlah kamu susah-hati dan terkejut.

Ketahuilah  wahai (ANDA)  Bin  (IBU ANDA), bahawasanya  Mungkar dan Nakir itu hamba Allah Taala, sebagaimana kamu juga hamba Allah  Taala.

Apabila mereka menyuruh kamu duduk,  mereka juga akan menyoal kamu. Mereka berkata:
Siapakah Tuhan  kamu?
Siapakah Nabi  kamu?
Apakah agama  kamu?
Apakah kiblat  kamu?
Siapakah saudara  kamu?
Apakah pegangan iktikad  kamu?
Dan apakah kalimah yang kamu bawa  bersama-sama kamu?

Di masa itu hendaklah kamu menjawab  soalan-soalan mereka dengan cermat dan sehabis-habis terang, tepat dan betul.  Janganlah berasa gementar, janganlah cuak dan janganlah bergopoh-gapah, biarlah  tenang dan berhati-hati.

Hendaklah kamu jawab  begini:
Allah Taala  Tuhanku,
Muhammad  nabiku,
Islam  agamaku,
kitab suci Al-Quran  ikutanku,
Baitullah itu qiblatku, malahan  solah lima waktu, puasa di bulan Ramadhan,mengeluark an zakat dan mengerjakan  haji diwajibkan ke atas aku.
Semua orang Islam dan orang yang beriman adalah  saudara aku,
bahkan dari masa hidup hingga aku mati aku mengucap: "La ila ha  illallah Muhammaddur rasulullah".

Wahai (ANDA)  Bin (IBU ANDA)tetapkanlah hatimu,  inilah dia suatu dugaan yang paling besar. Ingatlah bahawa kamu sekarang sedang  tinggal didalam alam Barzakh, sehingga sampai satu masa kelak, kamu akan  dibangunkan semua untuk berkumpul di Padang Mahsyar.

Insaflah  wahai (ANDA)  Bin  (IBU ANDA), bahawasanya  mati ini adalah benar, soalan malaikat Mungkar dan Nakir di dalam kubur ini  adalah benar,bangun dari kubur kemudian kita dihidupkan semula adalah  benar,berkumpul dan berhimpun di Padang Mahsyar adalah benar, dihisab dan dikira  segala amalan kamu adalah benar, minum di kolam air nabi adalah benar, ada  syurga dan neraka adalah benar.

Bahawasanya hari Kiamat  tetap akan adanya, begitu juga Tuhan yang maha berkuasa akan membangkitkan  semula orang-orang yang di dalam kubur.

Di akhirnya kami  ucapkan selamat berpisah dan selamat tinggal kamu disisi Allah  Taala.

Semoga Tuhan akan memberi sejahtera  kepada kamu. Tuhan jua yang menetapkan hati kamu. Kami sekalian berdoa mudah  mudahan Allah Taala menjinakkan hati kamu yang liar, dan Allah menaruh belas  kasihan kepada kamu yang berdagang seorang diri di dalam kubur ini.Mudah-mudahan  Tuhan akan memberi keampunan dan memaafkan kesalahan kamu serta menerima segala  amal kebajikan kamu.

Ya Allah Ya Tuhan, kami merayu dan  bermohon kepada Mu supaya tidak disiksa mayat ini dengan kemegahan penghulu kami  Muhammad SAW.

Subhana rabbika rabbil izati amma ya  sifun wassallamu alalmursalinwalham dulillahi rabbil  alamin.

wikipedia.org

Thursday, January 7, 2021

 

How to change & Transform yourself?

I struggled to change & transform for years.
Why?

1. Being in my comfort zone- it felt secure & comfortable.

2. Resistance to change- this was the real reason. I did not want to change.

3. Payoff- I was getting something by not changing & I was liking it. It had worked for me earlier. Maybe greed.

4. Stuck in patterns- I was stuck in these patterns which I was unable to break. Maybe I never knew how to break them. Self awareness was low.

5. Fear- Fear of failing if I changed myself was holding me back.

As I understood these I slowly began to change myself by:

1. Trying new things & failing in them. As I did that some part of me changed. This changed my relationship with myself.

2. Letting go of my greed & letting others get ahead of me, giving was a beautiful way I figured. This changed my relationship with the world.

3. Finding something I loved to do, I found writing this gave me purpose in my life, something I was lacking. This gave me clarity & started to change the way I saw myself & the world.

4. DOTS (Do One Thing Surely) was the simplest way. This changed the way I committed to myself. I developed character to stick to things.

What is stopping you to transform?
Thoughts?

www.blewminds.com
#transform

Thursday, December 24, 2020

**gambar hiasan

Membeli kereta terpakai memang merupakan cabaran bagi kita. Ia adalah berisiko namun dengan pengetahuan yang betul, kita boleh menjimatkan banyak duit berbanding membeli kereta baru.

Ya. Dah tak semua orang mampu beli yang baru. Jadi di sini kami sediakan 19 tips yang mungkin berguna untuk anda.

*1. Beli terus dengan pemilik asal*

Bila beli dengan pemilik asal, segala rekod berkaitan kenderaan dapat diperoleh. Tambahan pula biasa rekod perbatuan jarang diusik oleh pemilik asal. Kemahiran berunding amat diperlukan kerana kalau kena gaya, pemilik asal boleh memberi diskaun atas harga jualan.

*2. Semak mileage dengan service center*

Sekiranya membeli dari penjual kenderaan terpakai, buat carian kenderaan di pusat servis jenama kenderaan. Cuba selidik bila kereta tersebut melakukan service di pusat service bertauliah, bila kali terkahir service dan pada kilometer ke berapa.

*3. Beli ikut kemampuan*

Beli kereta dengan nilai 15% dari gaji, dan tambah lagi 15% dari gaji untuk kos pembayaran ansuran bulanan. Ini tak termasuk lagi kos kos tersembunyi semasa pemilikan kenderaan.

Kalau bayaran melebihi 15%, nanti tercekik cashflow. Semasa pilihan kereta dibuat, pastikan ini merupakan benchmark pertama.

*4. Periksa bahagian enjin*

Periksa ruangan enjin untuk marking. Semasa proses pemasangan di kilang, komponen kenderaan akan ditanda dengan menggunakan pen marker atau paint marker.

Tandaan ini dibuat sebagai proses (pemberitahuan) bahawa komponen ini telah dipasang dengan betul oleh juruteknik bertauliah. Kenderaan yang dibaikpulih selepas kemalangan jarang mempunyai tanda ini. Jadi, kalau tiada tanda ini kemungkinan besar kenderaan telah mengalami kemalangan.

*5. Spot Welding*

Kepingan besi chassis dan body part biasanya dicantumkan melalui proses spot welding. Kepingan body part ini akan disusun di atas jig dan dicantum melalui proses spot welding. Spot welding ni mencairkan besi dan apabila sejuk, bahagian spot akan bercantum dalam bentuk bulatan seperti gambar.

Spot welding ni biasanya akan di buat di assembly line. Kalau kereta mengalami kemalangan, bengkel luar akan menggunakan sambungan dengan kaedah MIG welding.

Semasa mengintai2 kereta terpakai, lihat bahagian bonet hadapan di sekitar absorber tower, bahagian radiator di pasang dan sekitar fender. Kalau tiada tanda spot welding, kemungkinan kereta telah mengalami kemalangan.

*6. Periksa body kenderaan*

Ketuk body kenderaan untuk bunyi yang sekata. Bagi kemalangan yang melibatkan panel body serta tidak serius, pemilik asal biasanya akan membaik pulih panel asal dengan kaedah ketuk, melapiskan permukaan panel dengan simen khas dan akhir sekali, diakhiri dengan cat.

Permukaan yang dilapisi dengan simen akan memberikan bunyi yang tidak sama dengan panel asal. Kalau pembaikan dibuat di pusat servis, bahagian berkenaan akan diganti baru.

*7. Tahap keselamatan*

Bagi yang menaik taraf kenderaan dari kompak ke kereta sedan atau mpv, selain ruang bagasi luas, faktor keselamatan harus diutamakan.

Cara paling mudah untuk memilih kenderaan dengan ciri keselamatan tinggi ialah memiliki pengiktirafan 5 bintang dan mencapai markah penuh 16 point dari AseanNCAP.

Bagi mencapai markah penuh biasanya kenderaan ini dilengkapi dengan Electronic stability control, beg udara, brek anti kunci ABS, ISOFIX untuk kerusi bayi dan menjalani ujian di Makmal Asean Ncap (New Car Assesment Programme)

*8. Pilih kereta yang menjimatkan bahanapi*


Teknologi terkini seperti VVT, VVTi, Dual VVTi dan iVTEC dicipta bagi mengurangkan penggunaan bahanapi dan mengekalkan kuasa enjin. Walaupun saiz enjin sederhana seperti 1500cc, dengan bantuan teknologi ini, penggunaan bahanapi adalah lebih jimat dan berkuasa

*9. Buat benchmark kereta baru dan lama*


Sebagai contoh sekiranya anda meminati Vios baru 2016, tak salah kalau buat pandu uji. Bila pandu uji kereta baru, kalau boleh ingat macam mana kereta baru tersebut memecut, membrek, mengambil selekoh laju dan perlahan.

Perhatian juga perlu diberi terhadap bunyi yang dihasilkan semasa kereta melanggar lopak atau speed bump. Segala penelitian ini akan dijadikan penanda aras sekiranya kita membuat pandu uji terhadap model yang sama untuk membeli unit terpakai

*10. Sabar dan buat perbandingan*

Membeli kenderaan terpakai tidak semudah membeli kenderaan baru. Bermula dari membuat senarai pendek kereta yang ingin dibeli, pandu uji, membandingkan harga akan mengambil masa yang lama.

Saya sendiri mengambil masa lebih kurang 3 bulan sebelum berjaya membeli kereta yang dihajati

*11. Pilih kenderaan yang rekod senang dijaga*

Ada beberapa pertanyaan melalui FB meminta pendapat kami mengenai jenama Continental (Peugeot, BMW, Meredes, Ford), tapi maaf saya tiada pengalaman membeli kereta jenama ini.

Jenama ini memerlukan minat yang mendalam, sedikit pengetahuan teknikal dan semestinya poket yang tebal untuk membela kereta continental.

Seorang peminat BMW dan juga seorang usahawan pernah berpesan pada saya, “ kalau masih lagi makan gaji, usah dicuba BMW”. Dan pada hari kami berbual, beliau baru sahaja membeli penyerap hentak jenama Koni untuk BMW beliau yang berharga RM 2,500 sepasang.

*12. Pilih kenderaan dengan teknologi terkini*

Memang tidak dapat dinafikankan, semakin hari kereta menjadi semakin canggih, selamat dan menjimatkan bahanapi. Keadaan ini menyebabkan kereta lama yang outdated menjadi semakin murah.

Walaupun murah, pastikan kenderaan tersebut memenuhi objektif pembelian. Sebagai contoh, seorang bapa pasti tidak mahu membeli MPV tanpa beg udara dan brek ABS untuk membawa keluarga balik kampong sekiranya mampu.

*13. Elakkan kenderaan over modified*

Secara peribadi, saya tidak suka membeli kereta yang telah diubahsuai keterlaluan ala ala Fast n Furious.

Objektif pembelian saya ialah untuk membawa keluarga dari point A ke B dengan selamat dan jimat, bukan mahu menyertai drag race.

Apa yang saya risau ialah kereta tersebut telah diubahsuai sistem gantungan sport yang keras, ekzos bising ala lori balak, rim 19 inci dan sistem elektronik ECU canggih manggih. Pilih yang standard sahaja.

*14. Perbatuan rendah*

Sentiasa pilih kenderaan dengan mileage rendah kerana kereta ini jarang digunakan dan masih mempunyai jangka hayat yang panjang.

Sebagai contoh kalau mileage 200,000km pasti lambat laun komponen enjin dan kotak gear akan rosak akibat kehausan.

*15. Awas kereta Total lost!*

Terdapat beberapa kes dimana kereta telah terlibat dengan kemalangan yang serius dan kos pembaikan melebihi 50% dari harga kenderaan.

Sebagai contoh sebuah Perodua Myvi dengan nilai yang dilindungi oleh insurance bernilai 40 ribu telah terlibat dengan kemalangan dan kos pembaikan ialah 22 ribu, melebihi separuh kos sum insured.

Biasanya pihak insurance akan mengisytiharkan kereta tadi total lost dan membayar ganti rugi kepada pemilik asal. Myvi tadi biasa akan dibeli oleh pemilik bengkel, dibaik pulih dan dijual kembali ke pasaran. Kalau saya memang tidak akan beli Myvi tadi walaupun murah.

*16. Fokus pada diri sendiri*

Tetapkan objektif pembelian apabila memilih kereta dan jangan terikut dengan kawan-kawan.

Sekiranya kita membeli kereta dan merancang untuk berkahwin, salah satu pilihan yang sesuai ialah Bezza berbanding Myvi. Walaupun bentuk bezza tidak seksi, ruang bagasi yang luas itu akan berguna bagi memuatkan kelengkapan bayi, satu almari baju bini, periuk belanga dan pelbagai aksesori isteri bila pulang ke kampung isteri.. percayalah….

*17. Kos tersembunyi*

Kos kos tersembunyi apabila naik taraf kenderaan ialah kos yang jarang difikir apabila memilih kereta baru.

Sebagai contoh apabila memandu myvi, saiz tayar yang biasa digunakan ialah saiz 14 inci dan saiz bateri juga kecil. Apabila melihat jiran membeli MPV, maka kita pun membuat keputusan membeli MPV tanpa membuat kaji selidik.

Saiz tayar yang besar, saiz bateri, kos selenggara, penggunaan bahan api dan cukai jalan akan jadi jauh berbeza dari Myvi tadi.

*18. Realiti kereta terpakai*

Terima kekurangan dan kelebihan kereta yang kita pilih kerana tiada kereta di dunia ini yang 100% sempurna waima dari jenama Ferrari sekali pun.

Pastikan kereta yang dipilih tadi mempunyai point kebaikan melebihi keburukan semasa membuat keputusan.

*19. Bawa mekanik*


Jangan lupa bawa bersama formen atau mekanik yang biasa dengan kita semasa membuat review. 

KREDIT: mekanika.com.my

Monday, May 4, 2020

Jenis-jenis irama bacaan Al-Quran

1. Bayati
2. Shoba
3. Hijaz
4. Nihawand
5. Rast
6. Sika
7. Jiharka

Rujukan ada praktik audio contoh bacaan:
https://coretan-hampa.blogspot.com/2014/04/7-macam-lagu-dalam-seni-membaca-al-quran_28.html

Contoh lain:
https://www.youtube.com/watch?v=r511D8vWP18


Jika mahu membaca Al-Quran dengan IRAMA SENDIRI seperti irama lagu2.
Rujuk ini:

AL-KAFI #614 : HUKUM MELAGUKAN BACAAN AL-QURAN DENGAN IRAMA LAGU
https://www.muftiwp.gov.my/en/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/858-al-kafi-614-hukum-melagukan-bacaan-al-quran-dengan-irama-lagu

Tuesday, February 4, 2020


Pada artikel kali ini akan diajarkan caranya Setting Jam Tangan CASIO AE-1000W semua seri, seperti 1AVDF, 1BVDF, AE-1000WD (pakai rantai) dan sebagainya.
Cara setting jam tangan ini bisa juga digunakan pada arloji tipe dibawah:

  • Casio AE-1200W: Digitalnya sama / mirip dengan AE1000W, cuma beda bentuknya kotak
  • AE-2000W: Tampilan sedikit beda, tapi cara aturnya sama
  • AE-2100W: Seri terbaru, model sama seperti AE2000W tapi tampilan layar seperti AE1000W
Kalau sobat ingin download instruction / user manual CASIO tipe ini, ketikkan saja di Google: Module 3198, atau Module 3199, atau Module 3299 lalu sobat bisa unduh cara penggunaannya dalam bentuk file pdf. Tapi semuanya bahasa Inggris, tidak ada yang bahasa Indonesia.
Sebagai informasi, tutorial ini hanya bisa digunakan untuk jam tangan casio AE-1000W Original ya, kalau punya kamu yang KW maka tidak bisa pakai cara dibawah

Spesifikasi CASIO AE-1000W:

  • Ukuran: diameter 4,4 cm (ukur sendiri pakai penggaris ) Tebal 1,4 cm
  • Water Resist 100M / 10 Bar, bisa diajak berenang
  • Fitur: World Time (Waktu Dunia), ada 5 Alarm, Timer / penghitung waktu mundur, Stopwatch, lampu jenis LED warna coklat (lampunya tidak semua background menyala, bukan jenis El-Light), Daya tahan baterai 10 tahun (dari pabrik yah, kalau di toko udah ngendep 5 tahun, berarti daya tahannya tinggal 5 tahun lagi )
  • Jenis / tipe Baterai Casio AE-1000W: CR2025
  • Berat: kurang lebih 40 gram (ditimbang pakai timbangan kue )

Review CASIO AE-1000W-1AVDF (Illuminator)

Saya akan sedikit membahas mengenai jam tangan ini. Arloji ini termasuk model abadi alias sudah sangat lama sekali produk ini beredar di pasaran tanpa perubahan bentuk yang berarti.
Tapi, kalau dilihat-lihat memang modelnya tetap keren dan tidak lekang dimakan waktu sih. Yang saya suka adalah ada seperti tampilan jam analog di bagian kanan atas layar. Berfungsi kalau misalnya lagi masuk ke menu alarm, stopwatch, dll, kita tetap bisa mengetahui waktu saat ini.

Arloji CASIO AE1000W memiliki ukuran 4,4 cm, ukuran yang sedang / tanggung bagi kebanyakan pria dewasa. Tidak terlalu besar dan juga tidak terlalu kecil. Untuk beratnya termasuk ringan, hanya 40 gram, tapi tidak terlalu ringan sekali, masih terasa kok kalau dipakai.
Memiliki ketahanan air sampai 100M atau 10 BAR membuat jam tangan ini aman digunakan untuk berenang. Fitur-fitur yang dimiliki pun cukup komplit (penjelasan fitur bisa dibaca dibawah). Selain itu daya tahan baterainya juga sangat baik, paling tidak bisa 3 tahunan dipakai tanpa ganti baterai (tapi tergantung pemakaian juga, kalau sering pakai lampu / alarm maka akan lebih cepat habis).
Secara garis besar, jam tangan ini worth to buy alias layak untuk dibeli. Kekurangan yang dimiliki adalah, kaca jam-nya belum terbuat dari mineral glass apalagi saphir. Tapi mengingat harganya hal tersebut masih terbilang wajar (kalau pakai kaca anti gores harganya pasti jadi lebih mahal).
Note: Jam tangan saya adalah Made in Thailand, jam kamu bisa saja buatan Malaysia, Korea, Vietnam, Cina atau yang lainnya. Tapi itu bukanlah indikator asli atau palsu. Selama ada garansi resmi dari Casio Indonesia, maka jam kamu itu asli.

1. Cara Setting Waktu Jam CASIO AE 1000W



  1. Pada tampilan jam (ada tanggal dan bulan), Tekan dan tahan tombol ADJUST (Kiri Atas) selama 3-4 detik sampai angka detik kedip2
  2. Tekan MODE (kiri bawah) ada tulisan OFF (atau ON) dan DST kedip2 pencet SEARCH (kanan bawah) sampai tulisannya OFF. Note: DST = Daylight Time Saving, di Indonesia tidak ada / OFF
  3. Tekan MODE Bagian kiri bawah kedip-kedip (ini menentukan wilayah dunia) Tekan SEARCH untuk pilih Kalau tinggal di Waktu Indonesia Barat (WIB): Pilih BKK, WITA: Pilih SIN, WIT: Pilih TYO
  4. Tekan MODE Angka jam kedip2 Tekan SEARCH untuk pilih Jam
  5. Tekan MODE Angka menit kedip2 Tekan SEARCH untuk pilih menit
  6. Tekan MODE ada tulisan 12H (atau 24H): kalau 12H, jam 1 siang akan ada tulisan 1 PM, kalau 24H: jam 1 siang akan tertampil 13.00 tekan SEARCH untuk memilih tampilan 12 jam atau 24 jam
  7. Tekan MODE Pengaturan Tahun Tekan SEARCH untuk pilih tahun
  8. Tekan MODE Atur Bulan Tekan Search untuk pilih
  9. Tekan MODE Atur Tanggal Tekan Search pilih
  10. Tekan MODE ada tulisan LT: 1 (atau 3). LT = Light Time, lama waktu menyala lampu. 1 = lampu nyala 1 detik, 3= lampu nyala tiga detik Tekan SEARCH untuk pilih 1 atau 3
  11. Pengaturan jam CASIO AE 1000W / 1200w / 2000w / 2100W selesai Tekan ADJUST sampai tidak ada angka yang kedip untuk menyelesaikan set time.

2. Fitur Jam Dunia (World Time)

Berguna untuk memampilkan perbedaan waktu di dunia, untuk menggunakannya sbb:
  • Dari Tampilan Jam, tekan MODE sekali akan masuk ke mode World Time
  • Tekan SEARCH Untuk pilih wilayah dunia yang ingin dilihat
Note: Fitur hanya dapat berguna dengan baik jika sobat sudah melakukan pengaturan wilayah tempat tinggal / Home sebelumnya. Baca point 3 dari tutorial nomor 1 diatas.

3. Cara Setting Signal (SIG)

Signal adalah berguna untuk tanda setiap jam. Kalau signal ON, maka setiap berganti jam, akan ada bunyi Niit.


  1. Dari tampilan awal, Tekan MODE dua kali akan masuk mode alarm
  2. Tekan SEARCH sekali atau beberapa kali sampai angka layar menampilkan :00 (lihat gambar diatas)
  3. Tekan ADJUST untuk menyalakan atau mematikan signal Kalau ON = Signal menyala. Kalau OFF = Signal mati
Note: Kalau fitur signal menyala, maka akan ada tulisan SIG di layar

4. Cara Setting Alarm CASIO AE1000W / 1200W / 2000W / 2100W



  1. Jika dari tampilan waktu (jam), tekan MODE dua kali akan masuk mode alarm
  2. Casio AE 1000W, 1200w, 2100w, 2000w memiliki 5 buah alarm tekan SEARCH beberapa kali untuk memilih alarm 1 / 2 / 3 / 4 / 5 (nomor Alarm tertampil di layar) sebagai contoh, jika ingin mengatur alarm nomor 3, maka tekan SEARCH sampai layar menunjukkan angka: 0:00 - 3 (Lihat Gambar 3. diatas)
  3. Tekan dan tahan ADJUST sampai angka jam kedip2 Tekan SEARCH untuk memilih jam alarm menyala
  4. Tekan MODE angka menit kedip2 Tekan SEARCH untuk atur menit alarm
  5. Kalau sudah selesai, tekan ADJUST
Cara mematikan dan menyalakan alarm:
  1. Pada mode Alarm, tekan SEARCH untuk memilih alarm nomor berapa yang mau dimatikan atau dinyalakan.
  2. Tekan ADJUST (jangan ditahan) untuk mematikan atau menyalakan alarm. Keterangan alarm menyala / tidak bisa dilihat pada bagian kanan bawah layar.
    1. Jika tertulis 1-ON (seperti Gambar 3 diatas) artinya alarm hanya menyala sekali saja (tidak tiap hari menyala)
    2. Jika tertulis ON (tidak ada angka 1-) alarm akan menyala setiap hari
    3. OFF alarm tidak menyala / mati.

5. Cara Menggunaakan Fitur Timer CASIO AE1000W / 1200W / 2000W / 2100W

Timer adalah penghitung waktu mundur. Saat angka sudah menunjukkan angka 0:00:00, maka jam tangan akan berbunyi.


  1. Dari tampilan jam, tekan MODE tiga kali masuk mode Timer
  2. Tekan dan tahan ADJUST angka jam kedip2 tekan SEARCH untuk pilih jam
  3. Tekan Mode angka menit kedip2 Tekan Search atur menit
  4. Tekan Mode angka detik kedip2 Tekan Search atur detik
  5. Kalau sudah selesai, tekan ADJUST Untuk memulai timer / penghitungan waktu mundur, tekan SEARCH (saat digital tidak kedip2) Tekan Search untuk memberhentikan tekan ADJUST untuk reset.

6. Fitur Stopwatch

  1. Dari tampilan waktu tekan MODE empat kali akan masuk mode Stopwatch
  2. Tekan SEARCH untuk start / stop tekan ADJUST untuk reset

7. Cara setting 4 waktu Dunia Yang Paling Sering Dipakai

Fitur ini berguna jika sobat sering keluar kota atau keluar negeri dan terdapat perbedaan waktu


  1. Dari tampilan waktu, tekan SEARCH beberapa kali di kiri bawah akan muncul tulisan T-1: merupakan Home (atau waktu utama), lalu ada T-2, T-3 dan T-4
  2. Untuk atur T-1 adalah dengan cara tutorial nomor 1 paling atas. Untuk atur wilayah, T-2, T-3, T-4: tekan dan tahan ADJUST selama 3-4 detik sampai nama kota di kiri bawah kedip2 Tekan SEARCH untuk memilih kota yang diinginkan kalau sudah selesai tekan ADJUST lagi

8. Cara Mematikan / Menyalakan Bunyi Tombol (MUTE) CASIO AE1000W / 1200W / 2000W / 2100W

Berguna agar tombol tidak ada bunyinya (kalau dipencet tidak ada suara nit / tit).


  • Dari tampilan apapun (tampilan waktu, alarm, world time, dll / bebas) Tekan dan tahan tombol MODE selama 4-5 detik untuk mematikan / menyalakan mode MUTE kalau ada tulisan MUTE di kiri atas: tombol tidak ada suaranya, Kalau tidak ada tulisannya, maka tombol berbunyi
Kalau sobat masih bingung cara aturnya, bisa melihat video cara Setting Casio AE1000W dibawah (bisa juga untuk AE12000W, AE2000W, AE2100W):
Demikianlah cara mengatur waktu, Alarm, Timer, Waktu Dunia, fitur Stopwatch, Dll di jam tangan Casio AE-1000W, 1200W, 2000w, 2100W. Semoga bermanfaat -

Credit:
12 Juli 2016 Oleh Ted 
gadoga.com

Categories

Quote of the day

Follow Us by Email

Jom Cuba Resepi

Visitor

free counters

Blog Archive

Investment

Bitcoin | Ethereum | Bitcoin Cash | Tether USDT | Litecoin | Ripple

Lets Talk

Lowyat.NET

Resources



Your Infos

Followers